Cel mai frumos moment din viata oricarui cuplu este aducerea pe lume a unui copil, insa fiecare sarcina trebuie planuita cu minutiozitate, intrucat exista nenumarate aspecte de care trebuie sa se tina cont. Asadar, totul ar trebui sa inceapa cu pastrarea unui calendar fertilitate, chiar si atunci cand ciclul nu este regulat, in care sa se noteze prima si ultima zi a sangerarii, iar pe aceasta cale se determina cu usurinta cele mai fertile zile.
Perioada fertila
Conform ultimelor studii s-a descoperit faptul ca perioada cea mai fertila este intre 20 si 24 de ani, iar totodata intre 20 si 30 de ani este cea mai buna perioada in care o sarcina se dezvolta in conditii optime si se evita numeroase riscuri. In schimb, dupa trecerea pragului de 30 de ani este bine cunoscut faptul ca fertilitatea va scadea treptat, iar dupa 40 de ani, sansele pentru ca o femeie sa ramana insarcinata sunt foarte mici, sub 5% si, aparent, doar 1% dintre sarcinile la aceasta varsta nu au probleme. Asadar, un calendar fertilitate este esential pentru a creste considerabil sansele pentru orice femeie de a ramane insarcinata.
Informatii importante
Este importanta notarea mai multor aspecte in calendar, pentru determinarea zilelor fertile, incepand de la secretia cervicala sau cand are loc ovulatia, la cateva zile dupa terminarea ciclului. De asemenea, conteaza si cresterea temperaturii bazale, care se masoara prin intermediul unui termometru special, de regula, in fiecare dimineata. Astfel, se va determina temperatura obisnuita, iar in zilele de ovulatie, se va putea observa o crestere usoara, iar pe aceasta cale, in termen de cateva luni se va stabili momentul oportun.
Cu alte cuvinte, cel mai bun moment pentru a ramane insarcinata este cu circa 5 zile inaintea ovulatiei, adica inainte ca temperatura bazala sa creasca, iar actul sexual chiar in perioada ovulatiei nu are succes decat in circa 5% din cazuri.